El grup parlamentari Terceravia + Unió Laurediana + Independents presenta un recurs al Tribunal Constitucional de la Llei de modificació de la Llei de seguretat pública i sanitat

El grup parlamentari Terceravia + Unió Laurediana + Independents ha presentat aquest matí un recurs directe d’inconstitucionalitat de la Llei qualificada de modificació de la Llei 30/2018, del 6 de desembre, qualificada de seguretat pública i de la Llei general de sanitat, del 20 de març de 1989, per preveure mesures obligatòries per protegir la salut pública, al Tribunal Constitucional. L’objectiu de la formació política no és altre que esvair els dubtes sobre la inconstitucionalitat o no d’alguns dels punts de la Llei, segons ha explicat el president del grup parlamentari, Josep Pintat.

El president del grup parlamentari ha qualificat el recurs com un “exercici de cintura política i de responsabilitat envers tota la ciutadania. Nosaltres ja vam plantejar al ple del Consell General els nostres dubtes entorn de la constitucionalitat o no d’alguns dels articles aquesta Llei i ara, avui, presentem aquest recurs al Tribunal Constitucional, ja que aquest és l’únic que els pot resoldre, en ser el garant de la Constitució”.

Josep Pintat atén els mitjans de comunicació després de presentar el recurs

D’altra banda, Josep Pintat ha agraït al grup parlamentari socialdemòcrata, concretament a la consellera general Susanna Vela i al conseller general Carles Sànchez, que hagin cedit dues signatures per poder presentar el recurs. “El grup parlamentari socialdemòcrata ha demostrat generositat, cordialitat parlamentària i respecte cap als grups més petits. Amb aquest gest també demostren el seu sentit d’Estat”, ha puntualitzat. Cal recordar que la Constitució del Principat d’Andorra estipula que per presentar recursos d’inconstitucionalitat cal tenir el suport d’una cinquena part dels Consellers Generals.

Pel que fa a l’escrit, el grup parlamentari interposa un recurs directe d’inconstitucionalitat en relació amb: els apartats 3, 6 i 7 de l’Article 1, els quals modifiquen la llei qualificada de seguretat pública; els apartats 2 i 3 de l’Article 2, els quals modifiquen la Llei general de sanitat; i una consideració especial a la disposició final primera de la Llei 19/2020, la qual fa referència a la Llei dels agents de circulació comunals.

Finalment, Josep Pintat ha explicat que “aquest recurs no va en contra de ningú, va a favor de totes i tots els nostres ciutadans. I pel fet d’haver-lo pogut presentar tota la nostra societat surt reforçada. El que s’està fent és crear jurisprudència al voltant dels drets fonamentals i, per tant, donar seguretat jurídica a la ciutadania”.