Josep Pintat: “El nostre estimat país espera de tots nosaltres altura de mires, sentit d’Estat i actuacions responsables en les negociacions amb la Unió Europea”

Discurs íntegre del president del grup parlamentari, Josep Pintat, durant l’acte de signatura de l’acord polític per a la negociació de l’Acord d’Associació amb la Unió Europea:

Molt Il·lustre Cap de Govern,

Molt il·lustres Presidents dels diferents Grups Parlamentaris,

Benvolguts ciutadans i ciutadanes,

Avui és un dia important per a tots nosaltres.

Tenim fonamentades esperances, que el text feliçment redesignat com Acord Polític, el qual Terceravia ha signat juntament amb el Govern i les diferents forces parlamentàries, constituirà un instrument útil per a portar, a bon port, un aprofundiment de les nostres futures relacions amb la Unió Europea, què vegi reflectits els interessos de tots els andorrans i les andorranes i que salvaguardi la situació particular d’Andorra.

Segurament, us preguntàveu quins han estat els factors que han permès a Terceravia adherir-se a aquest Acord polític.

Els factors consisteixen en la incorporació, en aquest text, de totes les demandes que hem anat formulant, al llarg d’aquests últims anys, i que no es van veure acceptades en anteriors projectes.

En particular, Terceravia se satisfà que el text signat garanteixi:

a) La flexibilitat sobre la forma final de l’instrument jurídic (acord d’associació/acords sectorials o tots dos) que recollirà el resultat de les negociacions amb la Unió Europea.

Terceravia sempre ha mantingut que no és important la designació o títol de l’instrument sinó la fórmula que asseguri el millor contingut i resultat que reculli tots els interessos de tots els andorrans.

b) Garanteix el principi comú a totes les negociacions internacionals que “no hi ha res d’acordat fins que tot estigui acordat.”

c) Garanteix la realització dels estudis d’impacte econòmic i social, durant la negociació i en qualsevol cas, abans de la signatura de qualsevol acord amb la Unió Europea.

d) Garanteix, que en el procés de les negociacions, es reculli el sentir de totes les forces parlamentàries, siguin majoritàries o minoritàries, de manera que l’interès de tots els ciutadans andorrans es vegi representat en aquestes negociacions.

e) Garanteix, la transparència, de manera senzilla, i fàcilment accessible, cap a tot els ciutadans.

f) Garanteix la comunicació dels documents de negociació entre totes les forces parlamentàries.

g) Garanteix la presència dels representants de tots els grups parlamentaris en les sessions de negociació.

h) Garanteix la possibilitat d’efectuar propostes de negociació i la salvaguarda del manteniment i la independència del contingut, dels diferents programes de negociació, dels diferents grups parlamentaris.

Amb la signatura d’aquest Acord Polític, el meu grup parlamentari deixa patent el nostre sentit d’Estat i el nostre europeisme, que tantes vegades en el passat, se’ns ha estat injustament qüestionat.

Senyores i senyors, el nostre estimat país espera de tots nosaltres altura de mires, sentit d’Estat i actuacions responsables, en aquestes importants negociacions amb la Unió Europea.

Per això, el grup parlamentari Terceravia es compromet a operar, de bona fe, en el marc de l’aplicació de l’Acord, i confia, i espera, que la seva lleial participació sigui corresposta amb idèntica reciprocitat per part del Govern i de les altres forces polítiques parlamentàries.

Ho devem a Andorra i a tots els andorrans i les andorranes.

Moltes gràcies.