Terceravia interpel·la el ministre de Salut per esclarir diversos aspectes de la gestió sanitària de la Covid-19

El grup parlamentari Terceravia + Unió Laurediana + Independents ha interpel·lat el ministre de Salut, Joan Martinez Benazet, per esclarir diversos aspectes de la gestió sanitària de la crisi de la Covid-19, durant la sessió de control a Govern celebrada durant aquest dijous.

La consellera general Carine Montaner ha preguntat sobre un possible reconeixement del Govern al SAAS, en aquest sentit Montaner creu que “cal revalorar els llocs de treball i un reconeixement podria ser elaborar una llei específica de les competències dels infermers, una demanda del COIA. Ara més que mai, els estats han vist que cal invertir en salut”.

D’altra banda, la consellera general de Terceravia ha demanat explicacions clares de la situació del Cedre i ha recordat que abans de la Covid-19, ja va indicar que aquest centre sociosanitari tenia deficiències i ara és el centre que més morts ha registrat. “Està disposat a investigar que ha passat abans d’exposar-se a futures querelles?”, ha preguntat Montaner al ministre de Salut.

Dintre de l’apartat sanitari, Carine Montaner ha preguntat també sobre els tests immunològics realitzats pel Govern d’Andorra a la població general. En aquest sentit, la consellera general ha preguntat per la indicació del laboratori on diu que el test “no es pot utilitzar per a cribratge poblacional”, les indicacions del comitè de bioètica i la possibilitat de fer una segona prova abans de donar la baixa per qui dóna positiu.

El conseller general Oliver Alis ha intervingut durant aquesta pregunta i ha demanat al ministre Benazet sobre el protocol en cas que una persona que doni positiu al test i si en aquest cas s’hauria d’aïllar sols a la persona afectada o a tot el nucli familiar, per evitar contagis externs a aquesta família.

Durant la sessió de control, el grup parlamentari Terceravia ha formulat preguntes de caràcter econòmic. D’una banda, Carine Montaner ha demanat sobre les línies de finançament que ha buscat Govern per ajudar el teixit econòmic i social. D’una altra, la consellera de Terceravia ha recordat, en el marc de la pregunta sobre l’optimització de recursos públic i la racionalització de la despesa pública, que “és l’hora de ser solidaris, aquesta crisi econòmica afectarà a tothom, tant a les famílies, les empreses com a les finances públiques. Per això vam fer una esmena per rebaixar també el sou dels alts càrrecs de l’administració pública, que la majoria no va acceptar”.

Finalment, Carine Montaner ha preguntat també per la possibilitat dels estudiants que cursen els estudis als països veïns de poder recuperar les seves pertinències dels habitatges, així com del trasllat dels estudiants que reprenen a final d’aquest mes les classes a França. Un altre punt tractat ha estat la demanda sobre la retirada de l’ajut públic a la cursa Andorra Ultra Trail, així com, la possibilitat de negociar amb l’organització el reemborsament als inscrits del 100% de la quota d’inscripció, i també les mesures de protecció dels treballadors públics.