Terceravia lamenta la manca d’estratègia i planificació de Govern

Els consellers generals de Terceravia + Unió Laurediana + Independents, Josep Majoral i Carine Montaner han realitzat tres preguntes orals a Govern a la sessió ordinària de Consell General, celebrada aquest dijous 8 d’octubre a la tarda.

Els consellers de Terceravia han demanat a l’executiu sobre la relació d’Andorra amb l’INEC, els arbres de vent, així com la posada en marxa de la cobertura de la CASS de la reconstrucció de les aureoles mamàries.

A la sessió plenària, el conseller general Joan Carles Camp ha demanat que l’executiu especifiqui el model econòmic que necessita el país per solucionar la problemàtica de l’habitatge. D’altra banda, Joan Carles Camp ha instat a l’executiu a identificar totes les zones de risc d’esllavissades a les carreteres generals i secundàries del país. El conseller de Terceravia ho ha fet en el marc de les preguntes orals a Govern presentades pel Grup Parlamentari Socialdemòcrata.

A les diverses les intervencions realitzades pels membres de Govern els consellers generals han detectat una manca de pla estratègic i de planificació per part de l’executiu.

Relacions entre Andorra i l’INEC

El conseller general de Terceravia + Unió Laurediana + Independents, Josep Majoral, ha preguntat a l’executiu el detall de l’acord signat entre Andorra i l’Institut Nacional d’Economia Circular francès, signat recentment, en quins projectes concrets es col·laborarà i quina serà la seva forma.

“Em genera inquietud no saber quina és l’estratègia global -més enllà del Pla nacional de residus, que marca el conveni de col·laboració signat”, ha lamentat Josep Majoral. El conseller de terceravia ha demanat també que els comuns i els agents econòmics “tinguin un rol important i per tant integrar-los en una taula de treball“.

Projecte dels arbres de vent

El conseller general de Terceravia + Unió Laurediana + Independents, Josep Majoral, ha demanat a l’executiu en què consisteixen els arbres del vent resultants dels pressupostos participatius, quin cost tindran, la seva rendibilitat i la durada del projecte.

Josep Majoral ha indicat que segons un estudi realitzat “el període d’amortització dels arbres és de més de 120 anys”, tot i que ha matisat que “honora el projecte”, proposat per la ciutadania, i ha recordat a l’executiu que “cal tenir cura dels dinerns públics”.

Cobertura de la CASS de la reconstrucció de les aurèoles mamàries

La consellera general de Terceravia + Unió Laurediana + Independents, Carine Montaner, ha realitzat una pregunta oral a Govern on ha demanat “si s’han fet les gestions oportunes” per a la cobertura de la CASS de la reconstrucció de les aurèoles mamàries a les dones que han sofert una mastectomia, a causa del càncer de mama.

Carine Montaner ha recordat a l’executiu que aquesta proposta va ser aprovada pel Consell General fa vuit mesos per assentiment i lamenta que encara no s’hagi posat en marxa. “Des de terceravia volem resultats i compromisos, vull que vostè [ministre de Salut] contesti a totes les dones que esperen des de fa 8 mesos, després de sofrir una mastectomia”, ha afegit, tot i que ha matisat que “el seu compromís de posar-ho en marxa dona esperança i espero que en poques setmanes es posi en marxa, tal com ha assegurat aquí”.

Problema de l’habitatge

El conseller general de Terceravia + Unió Laurediana + Independents, Joan Carles Camp, ha recriminat a Govern que les mesures preses per solucionar la problemàtica de l’habitatge “són d’anar tapant forats”, en el marc de la pregunta de resposta oral formulada pel Grup Parlamentari Socialdemòcrata relativa a les dades publicades pel departament d’estadística sobre el cost de l’habitatge de lloguer.

Joan Carles Camp ha lamentat la derogació de la Borsa de l’Habitatge i d’altres lleis, en aquest sentit, el conseller general de terceravia ha denunciat que l’executiu “no planifica a llarg termini, sinó a curt. No tenen un model econòmic preestablert cap on hem d’anar”. El conseller general de Terceravia ha assegurat que “el Govern ha reconegut que no té planificació a llarg termini, pot ser perquè no l’han tractat suficientment”. Per aquest motiu, Joan Carles Camp ha demanat que l’executiu especifiqui el model econòmic que necessita el país per solucionar la problemàtica de l’habitatge.

En referència a la informació publicada recentment pel Departament d’Estadística, Camp ha destacat que “si es fan els talls per anys, ens adonem que els primers problemes arrenquen el 2015 i des d’aquesta data, sota el Govern demòcrata, fins a l’actualitat, amb el Govern de coalició entre DA, Liberals d’Andorra i Ciutadans Compromesos, sols s’han anat tapant forats i aquesta no és la bona línia”.

Esllavissada de la Portellada

Després de l’esllavissada ocorreguda a la Portellada el passat mes d’agost, el conseller general de Terceravia + Unió Laurediana + Independents, Joan Carles Camp, ha demanat a Govern identificar totes les zones de risc d’esllavissades a les carreteres generals i secundàries del país, en el marc de la pregunta de resposta oral formulada pel Grup Parlamentari Socialdemòcrata relativa a l’esllavissada de la Portalada del dia 10 d’agost del 2019.

“Hi ha molts punts de la xarxa viària que estan afectats, molts d’ells perquè quan es van construir la legislació no contemplava els paràmetres actuals. Són carreteres per on circula molta gent del país i són punts d’atenció turística”, ha relatat Camp, qui ha demanat les partides pressupostàries que es destinaran a garantir la seguretat dels vials del país i “minimitzar així els riscos”.