Terceravia proposa crear una taula de treball amb totes les institucions del país per treballar units en el context econòmic actual

El grup parlamentari Terceravia + Unió Laurediana + Independents aposta per crear una taula de treball que aplegui totes les institucions del país, per treballar plegats en el context de crisi actual, causat per la pandèmia de la SARS-CoV2. El president del grup parlamentari, Josep Pintat, ha demanat que tots els actors siguin coneixedors de la realitat i ha recordat que en aquest context econòmic i sanitari “és clau intentar legislar amb menys presses”. Ho ha fet en el marc de l’esmena a la totalitat presentada per aquest grup parlamentari al Projecte de llei d’aprovació d’un pressupost extraordinari i d’actualització del Pla d’equilibri financer del pressupost extraordinari, destinat al finançament de les despeses i als menyscaptes derivats de la situació d’emergència sanitària causada pel nou coronavirus SARS-CoV-2.

Alguns dels motius de la presentació de l’esmena a la totalitat, per part del grup parlamentari, han estat el fet que al pressupost extraordinari es contempla un increment del dèficit de 87 milions d’euros; que el punt de partida d’aquest text per efectuar les previsions hagi estat el PIB del 2020, en canvi del primer trimestre del 2021; i que amb les dades actuals es preveu superar el límit d’endeutament, previst a la regla d’or, “no sols es vulnera aquesta regla per part de Govern, sinó que aquest incompliment afectarà també als Comuns”, ha afegit Josep Pintat.

D’altra banda, el president del grup parlamentari també ha proposat efectuar un nou pla de racionalització de l’administració, “en aquest cas, hauria de ser més ambiciós que el que es va realitzar el maig del 2020”. Aquest ha retret a Govern, també, la intenció de modificar impostos com el de societats o l’IRPF: “ara cal una política fiscal acomodada, mentre la recuperació no sigui sòlida i sense perdre de vista el risc de l’estabilitat financera”.

Durant el debat, Josep Pintat ha recordat que “la pandèmia va aturar la recuperació d’Andorra de la crisi del 2008 i ens va situar en la casella de sortida i aquest impacte ha estat major als països dependents del turisme, com és el cas del nostre país. Avui s’albira una certa esperança, encara que la situació segueix sent preocupant a escala econòmica, sanitària i social”. El president del grup parlamentari també ha indicat que “l’evolució de l’economia dependrà evolució sanitària” i ha demanat a Govern, “davant la incertesa, polítiques prudents”.