Terceravia vota a favor de la proposició de llei de transparència però demana elaborar una llei ad hoc de participació ciutadana

El grup parlamentari Terceravia + Unió Laurediana + Independents ha votat a favor de l’entrada a tràmit parlamentari de la proposició de Llei de transparència, “per recuperar la confiança de la ciutadania”, segons ha indicat la consellera general Carine Montaner, en la sessió d’aquest dimecres a la tarda.

Durant la seva intervenció, Carine Montaner ha recordat que “la transparència és el pilar de les democràcies modernes, on els ciutadans tenen dret a l’accés a la informació, especialment quan es tracta de diners públics, que són els diners de tots”. En aquest sentit, la consellera general de Terceravia ha recordat que “les lleis de transparència dels estats tenen com a objectiu evitar els abusos, la corrupció, la malapraxi i l’amiguisme”.

No obstant això, el grup parlamentari Terceravia ha anunciat que esmenarà aquesta llei i ha indicat que no comparteix una sèrie d’aspectes, com és el cas del criteri de Govern de voler “barrejar la transparència amb la participació ciutadana”, segons ha senyalat Carine Montaner. Per aquest motiu, la consellera general de Terceravia ha proposat l’elaboració d’una llei específica de participació ciutadana i ha afegit que “veiem en bons ulls elaborar-ne una altra de responsabilitat política”.

D’altra banda, entre els aspectes a treballar en comissió d’aquesta preposició de llei, el conseller general Joan Carles Camp ha indicat en declaracions als mitjans que la proposició de llei “no s’adequa al article 205 de la carta del Consell d’Europa, tampoc indica quina informació es contempla com a secret d’Estat ni qui la regularà”. En aquest sentit, el conseller general de Terceravia ha afegit que “volem una transparència total i, per tant, no entenem que l’organisme que reguli aquests secrets depengui de Govern, perquè llavors la transparència potser no la tindrem”.