Terceravia aposta per legislar de manera separada la transparència, la informació pública i reservada d’Estat i la participació ciutadana

El grup parlamentari Terceravia + Unió Laurediana + Independents aposta per legislar en dos textos legals diferents de la Llei de transparència els aspectes referits a la participació ciutadana i a la informació pública i reservada d’Estat. “Aquesta no és la Llei de transparència que Andorra necessita”, ha recordat Joan Carles Camp, durant el debat de la Proposició de llei de transparència i d’accés a la informació pública, d’aquest divendres.

D’una banda, el conseller general de Terceravia ha recordat que, pel que fa a la informació pública i reservada d’Estat, “l’Estat som tots, no sols Govern, no ha d’estar únicament en mans de Govern”.

I, respecte a la participació ciutadana, el representant de la formació política ha indicat que “no s’hauria d’incloure per la porta del darrere. És prou important, ja que representa l’exercici de la sobirania popular a través de la participació en el procés legislatiu. Però no només inclou la participació ciutadana per la porta del darrere, sinó que la seva regulació l’encomana als Comuns. El Consell aprova la Llei, es posa les medalles i passa el ‘marró’ als Comuns”. En aquest sentit, Joan Carles Camp ha demanat als grups de la majoria si han consultat als Comuns aquest aspecte i si aquests han participat en l’elaboració d’aquest apartat de la llei.

D’altra banda, des de la formació política entenen que aquesta proposició de Llei calia ajustar-la amb major rigor a la Constitució, a la llei de la funció pública de l’Administració de la Justícia, a la Llei de Protecció de dades personals i al conveni 205 del Consell d’Europa. A més, respecte a la Comissió d’Accés i Avaluació de la Documentació, Terceravia indica que aquesta hauria de ser l’únic organisme que faci els recursos administratius, en primera instància, sobre la informació pública i reservada d’Estat i la seva composició hauria de ser més àmplia i transversal, “i no ha de quedar en mans del Govern”, tal com ha afirmat el conseller general Joan Carles Camp.